jogasrbija > blog > kako jesti voće i piti vodu english

Kako jesti voće i piti vodu

Zanimljive informacije dr Oz-a


Joga i ishrana

Svi mislimo da jesti voće znači samo kupiti voće, naseći ga na kriške i staviti u usta. To nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voće.


Koji je ispravan način jedenja voća? Najpre to znači da voće ne treba jesti posle obroka! Voće treba jesti na prazan želudac.


Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma, koji snabdeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Plodovi voća su najvažnija hrana


Joga i ishrana

Recimo da pojedete dve kriške hleba, a zatim komad voća. Komad voća je spreman da prođ ravno kroz želudac u creva, ali ga hleb sprečava u tome.


U međuvremenu, celi obrok se raspadne, fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospešuje verenje i sokove, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari.


Jedite voće na prazan želudac, i to pre obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: Podrigujem svaki put kada jedem lubenicu i kada pojedem durijan (Prim. Žarka.: plod neprijatnog mirisa sa drveta durijan na jugoistoku Azije). Ako pojedem banane imam osećaj da pod hitno moram u toalet, itd. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomešano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove. Dakle, vi se zato naduvavate!


To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su npr. narandže i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem telu svo voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona, koji se bavio ovim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, steći ćete svu tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.


Ako hoćete da pijete voćni sok - pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti pregrejan sok. Nemojte da jedete ni kuvano voće, jer tada ne dobijate njegove hranljive sastojke. Kuvanjem uništavate sve vitamine.


Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite da pijete voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer morate da ga pomešate sa pljuvačkom pre gutanja. Svakog trećeg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje telo od toksina. Ako 3 dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenadićete se i sami kad vam prijatelji kažu da izgledate sveže!Joga i ishrana

KIVI: Mali ali moćni, dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod narandže!Joga i ishrana

JABUKA: odlaže odlazak doktoru? Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidantna i flavonoidna (Prim. Žarka.: tj. sadrži grupu organskih komponenti u kori plodova) i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog creva, srčani i moždani udar.


Joga i ishrana

JAGODA: Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova, slobodnih radikala. U ovu grupu najkorisnijeg voća spadaju još malina, kupina, borovnice i trešnje. Trešnje i ananas najviše pomažu u otklanjanju bola u stopalima zvanog „Giht” ili Gaut na Engleskom.


Joga i ishrana

2 - 4 NARANDŽE svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade, snižavaju holesterol, sprečavaju i rastvaraju kamen u bubregu i smanjuju rizik raka na debelom crevu.Joga i ishrana

LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava naš imunitet. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalijum.


GUAVA I PAPAJA: Guava i papaja su šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je takođe bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju opstipacije(zatvora). Papaja je bogata karotinom i dobro deluje na vaš vid.


Joga i ishrana

(Prim. Žarka.: GUAVA je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guajava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, belim ili žutim mesom, koji se jede presovan ili pije/jede kao zgusnuti ili želatininasti voćni sok).


Joga i ishrana

(Prim. Žarka.: PAPAYA ili PAWPAJA je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta).Joga i ishrana

DINJA, (uz Maline itd) ima najviše antioksidanata koji sprečavaju rak i čiste telo.


CRNI LUK je najzdraviji sa istim učinkom među povrćem.Joga i ishranaTekst prilagođen srpskom govornom području za potrebe sajta


Izvor: http://www.magicus.info