jogasrbija > joga info > bhakti yoga english

Bhakti Yoga - Joga srcaBhakti JogaKao što je za dinamične i energične ljude namenjena karma joga, za one koji su skloni kontemplaciji gjana joga, tako je za emotivne osobe, koje doživljavaju svet kroz emocije i osećanja namenjena Bhakti Yoga (čita se bakti joga).


Reč bhakti potiče od reči bhaja što znači obožavati, biti odan, služiti. A to se odnosi prvo na nas same, pa onda i na druge. Cilj toga je da uspostavimo kontakt sa našom božanskom prirodom, da se identifikujemo sa njom. Onda možemo da volimo i služimo Boga u sebi.


Sledeći korak je da postepeno postajemo svesniji božanske prirode naše najbliže porodice, prijatelja, saradnika, i na kraju potpuno nepoznatih ljudi na ulici, da osetimo povezanost sa svakim od njih. Čest opis za bakti je ljubav, devocija, ali drugo objašnjenje za bakti je da to predstavlja iskustvo jedinstva i osećaj povezanosti sa svetom oko nas, od najmanjeg mrava, preko naše planete, do celog svemira.
Bakti je sredstvo kojim se približavamo najvišem obliku svesti i stapamo sa njim. Na tom putu prolazimo kroz različite oblike i nivoe bliskosti i povezanosti sa božanskim u nama i oko nas.


Emotivne osobe imaju razvijenu i aktivnu srčanu čakru ili energetski centar (Anahata), što znači da je njihova interakcija sa svetom najčešće emotivno obojena, pozitivno ili negativno.


Ako su aktivne u službama koje su namenjene pomaganju drugima (crveni krst, unicef, religijske/zdravstvene/socijalne/rehabilitacione ustanove) i ako su generalno pozitivne osobe, to predstavlja odličan ventil za emocije i kanalisanje energije u pozitivnom pravcu.


Ali ako padnu pod uticaj negativnih emocija, život moze da im postane pakao, da uđu u začarani krug besa, mržnje, ljubomore, tuge, očaja... Takvim osobama preporučuje se bakti joga radi transformisanja negativnih emocija u pozitivne, kako bi njihove energije bile usmerene naviše, ka božanskom, umesto naniže, ka životinjskom nivou.
Postoji mnogo načina za kultivisanje bakti joge od kojih navodimo sledeće:


-Druženje sa mudrim i duhovnim ljudima, osobama koje su pune pozitivnih misli, emocija i koje iste stvaraju u vama, od kojih možete da naučite kako da transformišete sebe.

-Učestvovanje u dobrovoljnim akcijama i organizovanje istih (zbrinjavanje beskućnika, čuvanje dece i beba, briga o starima, briga o kućnim ljubimcima itd. Ovo je odlična kombinacija bakti joge i karma joge!)

-Uživanje u filmovima, knjigama, muzici, (kulturnim) događajima koji u vama stvaraju pozitivne misli, emocije i osećanja; takođe izbegavanje istih koje imaju negativne efekte.

-Molitva Bogu. Molitva je najjači oblik jačanja veze sa božanskim i stvaranja fokusa za kultivisanje pozitivnih emocija. Najjači oblik molitve je zahvalnost - za ono što imate, što jeste i što dobijate. Kada ste zahvalni, emotivni balans je mnogo veći - postoji manje stvari za koje ste nezahvalni, kojima ste nezadovoljni i koje želite da imate, jer cenite sve ono sto već imate. I to je ogroman korak ka pravoj sreci.

-Shvatanje i posmatranje svega kao da je manifestacija božanskog. Ako imamo takvu percepciju, bićemo manje podložni - našim i tuđim negativnim reakcijama, ljudima, okolnostima i situacijama. Ako posmatrate neku osobu kao deo Boga, kao nešto sveto, mnogo teže ćete se naljutiti na tu osobu, imaćete vise poštovanja i razumevanja za nju. A to automatski povlači i pozitivniji odgovor i reakciju te osobe u odnosu na vas, što stvara pozitivni začarani krug.

-Slušanje kirtana i učestvovanje u njima, i drugim oblicima duhovne muzike ili pesama koje stvaraju pozitivno i veselo stanje.

-Ples je odličan način da se kreativno izrazite. Ovde se misli na forme plesa, latinoamerički i standardni, pošto oni imaju harmoničan efekat na i na telo, emocije i um, drugo družite se sa pozitivnim ljudima, što je još jedan plus.

-Razvijanje prijateljstva sa božanskim i razvijanje osećaja božanskog u sebi.Jedan citat Swami Satyanande kaže: "Bakti je kao da vodite ljubav sa svima neprestano, od ljudi, preko ptica cveća...sve. Nemate izbora, jer shvatate njihovu i svoju pravu prirodu i sa ovim "nemogućim" odnosom, kako je moguće ne osećati ljubav prema svemu? Kada privirite u suštinu svega, u suštinu koja je normalno skrivena od očiju većine, bakti mora da dođe kao rezultat. Pronađite svoju pravu prirodu i prirodu svega i osetićete Bakti. Više nikada nećete biti ista osoba. Ali ovo stanje dolazi samo kada osoba ima visoko proširenu svesnost."


Ovo je krajnji cilj do koga se dolazi postepeno, kada se krećemo stazom bakti joge. Nešto u nama počinje da se menja, da raste, transformiše celu licnost. Povezanost sa svima oko nas se stvara i jaca. Ishod toga su osećaj sreće i slobode, nešto što svako od nas želi, a za čim većina traga spolja, ne shvatajući da već jesu to što traže. Samo je potrebno ukloniti površinske slojeve prljavštine i neznanja da bi iznutra i spolja zasijali punim sjajem.Pogledajte slične stranice: