jogasrbija > joga info > grane joge - swami sivamurti english

Grane joge - Swami Sivamurti


Isečak iz intervjua sa Swami Sivamurti


Da li biste dali pregled različitih grana joge i ukratko nas upoznali sa svakom od njih?


Postoji preko stotinu grana joge koje odgovaraju različitim temperamentima, ali su mudraci koji su klasifikovali sisteme joge podelili te sisteme u šest glavnih vrsta, prema određenim uobičajenim ljudskim karakteristikama.


Grane JogeHata joga odgovara osobi koja želi da održi telo u savršenom zdravlju. Ona uravnotežava endokrini i nervni sistem i obezbeđuje psihički balans, tako da se vremenom mogu probuditi više energije i viši centri u mozgu.


Hata joga se sastoji od tehnika pročišćavanja tela i počinje tehnikama čišćenja očiju, ušiju, nosa i celog probavnog trakta. Takođe, uključuje tehniku disanja koja se zove kapalbati, kao i način meditacije poznat kao tratak. Sve ove prakse, sa izuzetkom ove meditativne, naizgled su čisto fizičke. Međutim, one donose dobrobiti kako na fizičkom tako i na spiritualnom planu.


Hata joga se ne svodi isključivo na asane i pranajamu, u šta su mnogi zapadnjaci spremni da poveruju. Čujete za razne učitelje hata joge, a ako sa njima malo prozborite, shvatite da oni uče asane i pranajamu. To nije ispravno. Hata joga se sastoji od tehnika čišćenja zajedno sa pranajamom i tehnikom meditacije.


Grane JogeSledeća grana joge je Rađa joga, poznata kao kraljevska staza. Reč je o Patanđalijevom sistemu koji evolutivni put deli na osam faza. Prve dve su jame i nijame, izvesne smernice i pravila ponašanja za praktikanta joge kako bi se stekla dobra osnova za sledeću fazu. Nakon toga dolaze asane, fizičke posture.


Četvrta faza je pranajama, čija je suština kontrola i distribucija pranične energije u telu, što se postiže korišćenjem izvesnih praksi disanja. Peta faza je pratjahara i sastoji se od tehnika koje srećemo u joga nidri kojima povlačimo svesnost od svih pet čula. Uz pomoć pratjahare pažnja nam ostaje usredsređena. Takođe, u stanju smo da kontrolišemo čula a da pritom nismo ekstrovertirani, pa možemo da zaronimo u sebe i da istražujemo um. Ovaj proces donosi relaksaciju.


Šesta faza Rađa joge je darana, koncentracija. Kada uspete da se opustite do određenog stepena, u stanju ste da usmerite um na bilo šta što se nalazi u vašoj sferi interesovanja. Zato se na ovom stupnju uče različite tehnike koncentracije.


Sedma faza je Gjana, meditacija. Do nje se dolazi nakon što ste usavršili relaksaciju i koncentraciju. Tek tada, nikako ranije, možete ući u meditativno stanje. Na ovom stupnju unutrašnja mudrost počinje da cveta. Tada ne primate znanje iz spoljnog sveta, već ono izvire iz vas i možete ga preneti. Sve ovo je moguće jer ste se povezali sa izvorom, približili ste se unutrašnjoj realnosti. Kada ostvarite stanje meditacije, ono u određenom trenutku postaje veoma duboko, a tada stupate u poslednju fazu Rađa joge, samadi.


Rađa joga je najpodesnija za one koji su u stanju da sa lakoćom introvertuju svoj um. Rađa joga je osmišljena na ovaj način kako bi praktikant dospeo do stupnja meditacije i sagledao svet iz te perspektive. Osoba mora biti spremna da meditira jer je meditacija najvažnija. Zato se kaže da se prvo moraju praktikovati asane kako bi se telo osposobilo za mirno i stabilno sedenje u meditativnoj pozi. Kada vam pođe za rukom da udobno sedite duže vreme, tada bi trebalo da počnete sa primenom pranajame kako biste poradili na kontroli energetskih tokova. Kada telo postane stabilno, a energije uđu u ravnotežu, tada možete udaljiti svesnost od svih pet čula. To je pratjahara. Veći deo vremena preokupirani smo čulima, od njih se ne odvajamo. Posle pratjahare dolaze koncentracija, meditacija i samadi.


Grane JogeJoš jedna od glavnih grana joge jeste Bakti joga. Filozofija Bakti joge je dirljiva i lepa. Reč je o filozofiji ljubavi, predanosti i žrtvi za viši ideal. Emotivci među nama lako mogu postati njeni posvećenici. Bakti joga im pomaže da sublimišu emocije.


Grane JogeKarma joga je joga delanja. Svi smo manje ili više aktivni i radimo na ovaj ili onaj način, pa je Karma joga podesna za sve. U Karma jogi se, međutim, radi sa izvesnim stavom i filozofijom u vezi sa delanjem, tako da rad prestaje da bude mehanički, bez razmišljanja, više se ne obavlja teškog srca, već mu se pristupa sa poletom i stvaralačkom energijom. Kada radite Karma jogu, vaš stav prema poslu se znatno menja, tako da svaki posao postaje izraz radosti i kreativnosti. Karma jogom se oslobađaju unutrašnje tenzije, a vlastita energija se izražava na stvaralački način.


Grane JogeGjana joga odgovara znatiželjnom umu. Ona pruža odgovore na pitanja poput: Ko sam? Odakle dolazim? Zašto sam ovde? Kuda idem? Zašto je univerzum stvoren? Šta će se desiti sa univerzumom u budućnosti?


Grane JogeMantra joga proučava uticaj zvuka na fizičko, energetsko, mentalno, intuitivno i kauzalno telo. Svi imamo sva ova tela.


To su, u osnovi, šest glavnih grana joge. Ima i drugih grana kao što je Svara joga. U ovoj jogi približavamo se skladu sa okruženjem i ritmovima koji ga karakterišu. Posmatrajući vazdušnu struju u levoj ili desnoj nozdrvi, Svara jogiji su u stanju da saznaju koju vrstu odgovora treba dati onome ko im se obraća sa desne strane, odnosno kakav odgovor dati ako se neko približi sa leve strane, kao i mnogo drugih stvari. Reč je o mističnom stanju. Eto, to su glavne vrste, a sve grane joge pripadaju Tantri. Tantra je nešto kao majka joge.
Pogledajte slične stranice: